Agroturystyka



Pochodzą z  zachodniej Afryki, głównie z Kamerunu i z Wybrzeża Kości Słoniowej. 

Są niewysokie, mało wymagające, wytrzymałe i płodne. Nie wymagają strzyżenia bo są to owce szerstne , bez runa. Maja krótkie ogony i twarde racice.  Cechą tryka jest bujna grzywa na piersi, szyi i karku oraz piękne szeroko rozstawione krzyże  (rogi). Owce kameruńskie są bardzo mało wymagające i łatwe w utrzymaniu.  Wymagają ochrony przed deszczem,  dobrego siana, stałego dostępu do wody i lizawki.  Nadają się do hodowli ekstensywnej, bo ilość ich mleka i przyrost mięsa jest mniejsza niż u ras do hodowli intensywnych. Często używane są do wypasania nieużytków. Bardzo lubią urozmaicenie swojego pokarmu w postaci gałęzi świerka, dęba czy wierzby. Nie potrzebują paszy wysokoenergetycznej. Mięso jest bardzo smaczne, ciemne w kolorze, przypominające dziczyznę.  Brak mu przykrego zapachu typowego dla innych ras.

W kwestiach charakteru, rasa owcy kameruńskiej różni się zdecydowanie od typowej owcy domowej.
Typowa cecha owiec kameruńskich jest ich płochliwość. W przypadku niebezpieczeństwa przeskakują z łatwością ogrodzenia do 120 cm wysokości. Obcym nie pozwalają się zbliżyć, przy czym zachowują znacznie większą odległość bezpieczną niż inne owce.

 

LOSOWA GALERIA ZDJĘĆ